ארבעים ותשעה סטודנטים, שבעה ימים, ארבע נקודות זכות, שתי תאונות דרכים ומלא מלא שווארמה. משלחת הסטודנטים במחלקה למזרח-תיכון באוניברסיטת בן-גוריון שבה מסיור לימודי באיסטנבול, כתבתנו משתפת בחוויה ממקור ראשון.
מדי שנה מקיימת המחלקה למזרח-תיכון באוניברסיטת בן-גוריון סיור לימודי לאחת ממדינות האיזור. השנה יצאה המשלחת לאיסטנבול המרתקת בכדי להתחקות אחר העבר העשיר וההווה המורכב של תושבי המקום.
הסיור, שנמשך שבוע ימים, פתוח לכלל הסטודנטים במחלקה כאשר הקבלה הינה על בסיס הגרלה. ההקצאות המירביות ניתנות לאלו הנמצאים בשנה האחרונה ללימודיהם, הקצאות נוספות לשנה השניה ומספר מקומות מועט לשנה הראשונה. היוצאים לטיול שותפים במימונו (לא מעט, כ-3000 שקלים), כאשר השאר מסובסד על-ידי האוניברסיטה. ההוצאות כוללות טיסה, מלון, ארוחות בוקר, כניסה לאתרים, אטרקציות ואף ארוחת סיום במסעדה. הטיסה, כאמור, יכולה להיחשב כקורס בחירה של המחלקה על-סך ארבע נקודות זכות שבסופו מגישים הסטודנטים עבודה, אך המחלקה מאפשרת לצאת לטיול גם מבלי להירשם לקורס.
אל הסיור הנוכחי יצאו כחמישים סטודנטים בערב חג השבועות בהתרגשות גדולה – גם טיסה לחו"ל, גם פסק זמן משגרת הלימודים המתישה. כסטודנטית שנה א' זכיתי לקחת חלק בחוויה המדהימה הזו- החל מהתרגשות הזכייה בהגרלה, דרך הטיסה המשותפת עם חברים ללימודים, וכלה בהבנה כי קורס של ארבע נקודות זכות יכול להיראות קצת אחרת.
הימים הארוכים עברו בין הצד האסייתי לצד האירופי באיסטנבול, תוך סיורים בין מסגדים וארמונות לאין ספור ("דה ז'ה וו" היא מילת המפתח), פיזוזים בין השווקים הרבים של העיר ("דה ז'ה וו", גם פה, היא מילת המפתח) ומספר לא יאומן של קבבים ושווארמות. בין לבין היו גם מספר הרצאות מעניינות על העבר העות'מאני המורכב, ותחושות האזרחים בנושאים שונים דוגמת הנשיא ארדואן, ואיך לא- ישראל.
• עשו לייק לעמוד הפייסבוק של עיתון 'הבאר' ותישארו מעודכנים
עוד כללה המשלחת ביקור באוניברסיטת הבוספורוס (חילופי סטודנטים מעולם לא נראו מפתים יותר), צפייה בהופעות מגוחכות לתיירים בלבד (יחד עם עוד שבעים ילדים יפנים ), ואף שייט פרטי חגיגי לסטודנטים. בשעות הפנאי ניתן היה למצוא את קבוצת הישראלים באחת משתי בריכות במלון, בג'קוזי, או בסאונה והחמאם.
קשה להגדיר מטרה אחת ברורה לסיורים אלה, שבשנים קודמות ביקרו כבר במצרים, מרוקו, תוניס ואפילו הודו. יש גם מי שיתמהו לגבי היעד שנבחר לסיור השנה, אך בגזרת יחסי ישראל-טורקיה הטעונים הדברים התנהלו על מי מנוחות. היו שדיברו על אהבה לישראלים וגעגועים לעונת התיירות, היו שהעבירו לנו חשבון מופקע בשמחה גלויה, וכמובן היו גם הסוג השלישי, הניטראלי, אלו שהעדיפו להחליף עימנו מילים בספרדית גם כאשר ברור לכל הצדדים כי לא הם ולא אנחנו מגיעים מהאזור המערבי-דרומי של המפה. מה שבטוח, לגלות מה דעתם האמיתית על הישראלים לא הצלחנו.
סוף הטיול כלל שתי תאונות דרכים והחלפת שלושה אוטובוסים בשעה אחת. לסטודנטים שלום. ומעבר לכך, ולמעבר הישיר והחד לתקופת המבחנים, את הסיור אפשר לסכם כהצלחה אדירה וחוויה מרתקת. סיור כזה מספק הזדמנות ייחודית לצאת מכותלי האוניברסיטה ודפי המאמרים ולחקור את ההיסטוריה בצורה המוחשית ביותר, וכמובן, על הדרך ליהנות מחופשה בחו"ל.
איסטנבול התבררה כעיר מדהימה שמשלבת בתוכה רב-תרבותיות ואקלקטיות, ובאשר לטורקים- המסקנה העיקרית היא שהם לא אלופים בהכנת שווארמה, לא אלופים בערבית, ואפילו לא אלופים בהכנת קפה (טורקי!), אבל יש להם מדינה יפיפייה ושמחתי על ההזדמנות לבקר בה. וכמו שאומרים- טוב לטוס, אך טוב יותר לחזור לארץ. עד הפעם הבאה.
אם גם לכם יש משהו לספר, לכתוב ולשתף, שלחו לנו ואולי כתבתכם תתפרסם בבאר.
יקררררר . היום שבוע בטורקיה מלון + טיסה עולה גג שבגג חצי ממה ששלמתם.
רק כיף עושים בבן גוריון. אחלה כתבה