/ דעות / הטמפרטורות יורדות אך החגיגה נמשכת

הטמפרטורות יורדות אך החגיגה נמשכת

"ההתחממות הגלובלית" הפכה לביטוי שגור שמוכר לנו מחיי היום יום. אנשים משקיעים כסף במכוניות ירוקות ויקרות וכספים רבים מושקעים במחקרים ובפיתוח מוצרים ירוקים. זה הזמן שבו עלינו לעצור ולשאול למה (ולמי) זה באמת טוב?

פעמים רבות חל בלבול בין מושגים שונים כגון 'זיהום האוויר', 'איכות הסביבה' 'וההתחממות הגלובלית' שנקשרת יחד עם מושגים אלה על ידי רוב הציבור. אנו שומעים לעיתים קרובות על ההתחממות הגלובלית, באוניברסיטה מזכירים את הנושא וחוקרים אותו וב- 2012 אף הוענק מענק מחקר בהיקף של כחצי מיליון יורו באוניברסיטת בן-גוריון בנגב בנושא השפעת ההתחממות הגלובלית על התנאים באוקיינוסים.

By Salix

By Salix

אך האם באמת יש צורך בכך?

מהי ההתחממות הגלובלית?

ב-25 השנים האחרונות ארגונים ירוקים הזהירו מפני ההתחממות הגלובלית שכביכול נגרמת על ידי האדם. ההתחממות הגלובלית היא היפותזה שגורסת ששריפת דלק כגון פחם ונפט וגז טבעי על ידי האדם גורמת לשחרור יתר של פחמן דו חמצני (CO2) אשר מוביל להתחממות על ידי אפקט החממה. תומכי ההיפותזה זורעים בהלה בחברה וטוענים שפעילויות תעשייתיות וחקלאיות של האדם בעיקר ב-150 השנים האחרונות גרמו לשחרור גזי חממה. הם מזהירים שאם לא יינקטו צעדים להורדת שחרורם, הטמפרטורה במאה ה- 21 תעלה ב-1.5 עד 5 מעלות, הקרחונים יימסו ומפלס המים באוקיאנוסים יעלה, יהיו יותר הוריקנים, וחיות שונות כגון דובי הקוטב יפגעו.

טענות אלו של תומכי ההיפותזה של "קטסטרופת ההתחממות", שהגדול בהם הוא ארגון ה-IPCC (הפאנל הבין ממשלתי לשינוי האקלים של האו"ם), זכו להכרה רחבה בתקשורת העולמית ובארגונים פוליטיים רבים. הארגונים כופים את הגבלת הייצור והצריכה וכן כופים שימוש בטכנולוגיות אלטרנטיביות במדינות העולם, כאשר המדינות המערביות הן היחידות שנשמעות להמלצות ומשלמות מחיר כלכלי כבד. הטכנולוגיות כוללות בנייה של אלפי טורבינות רוח (אשר פוגעות בנוף, גורמות למוות של ציפורים ובכך פוגעות באיכות הסביבה), הקצאת קרקעות לפאנלים סולאריים לייצור חשמל, וכו'.

• עשו לייק לעמוד הפייסבוק של עיתון 'הבאר' ותישארו מעודכנים

האם הפאניקה מוצדקת?

בניגוד לרושם הנוצר בתקשורת העולמית, אין קונצנזוס בקרב המדענים לגבי ההתחממות הגלובלית, ואלפי מדענים אף חתמו על עצומות כגון  "עצומת לייפציג" ו והעצומה של הפיזיקאי האמריקאי פרדריק זייץ נגד "היסטריית ההתחממות". מדענים הוכיחו שגם אם כל הדלקים הפוסיליים על פני כדור הארץ יישרפו, כמות הפחמן הדו חמצני לא תשתנה בצורה משמעותית. אפילו אם כמות הפחמן הדו חמצני תוכפל, הטמפרטורה כמעט ולא תושפע כתוצאה מכך.

בניגוד לתומכי ההיפותזה, שהשתמשו בטיעון שעליית הטמפרטורה במיליון השנים האחרונות עלתה בו זמנית עם ה-CO2 באטמוספרה, מתנגדי ההיפותזה מראים שאקלים כדור הארץ מושפע על ידי גורמים רבים ודווקא שחרור גזי החממה במיוחד על ידי האדם הוא זניח. לשינויים רבים אחרים השפעה גדולה בהרבה מזאת של האדם, כגון שיפוע ציר כדור הארץ, זרמי המים באוקיינוסים, שינויים בכמויות הקרינה הקוסמית וכו'. מדענים רבים הוכיחו שלא נמצאה קורלציה בין ריכוזים של CO2 והאקלים במשך מיליארד השנה האחרונות.

תרמיות ואינטרסים

עלינו לשאול את עצמנו את מי משרתת ההתחממות הגלובאלית? נראה כי בשנים האחרונות ארגונים שמפרסמים את ההתחממות הגלובלית מוכרים טכנולוגיות ומוצרים רבים ויקרים עקב כך. כמו כן, אנשים רבים זכו לתהילה על חשבון הנושא, המפורסמים ביניהם הם אל גור, סגן נשיא ארה"ב לשעבר, והנשיא הנוכחי אובמה, שקיבלו פרס נובל לשלום.

מייקל מאן מהווה דוגמה נוספת: "גרף מקל ההוקי" שהומצא על ידו בשנת 1998 ואשר הציג את השינויים השליליים באקלים באירופה במהלך 1000 השנים האחרונות הביא לו פרסום, עושר והוקרה, ושימש ככלי עיקרי להסברה של הארגונים התומכים בהתחממות ללחוץ על הממשלות במדינות המערביות לשינוי מדיניות הצריכה. ארגון ה-IPCC הוא שהביא את הגרף למודעות הציבור. שמונה שנים מאוחר יותר גרף זה הוכח כמזויף.

התקשורת נוטה לפרסם נתונים שזורעים בהלה בקרב הציבור כמו נתונים על כך שהשנים האחרונות היו החמות ביותר, למרות שידוע על תקופות חמות יותר, לדוגמה בזמן רומא העתיקה ובימי הביניים. חשוב לציין שתקופות התחממות בדרך כלל גרמו לצמיחה ועושר ואילו תקופות התקררות, כמו למשל שנת 1300, תקופה הידועה כעידן הקרח הקטן, גרמו להתפשטות המדברית, לרעב ומחלות ולירידה חדה של האוכלוסייה באירופה. אמנם ב-330 השנה האחרונות הטמפרטורה בממוצע עולה, אם כי בתקופות קצרות נרשמה ירידת טמפרטורות כגון בשנים 1940-1977 וכן משנת 1998 עד היום, אך חשוב לציין שלא נמדדו יותר הוריקנים בשנים האחרונות ואוכלוסיית דובי הקוטב הולכת וגדלה.

כל הנתונים מראים שלאדם אין כל השפעה על ההתחממות הגלובלית ושלמעשה אפילו לא קיימת התחממות כעת, וגם אם התחממות כזאת הייתה מתרחשת, הרי שלא הייתה לה השפעה שלילית. נראה שהארגונים זורעי הבהלה הצליחו ליצור פאניקה בקרב הקהל וגרמו לנזק שייקח שנים רבות לתקנו וכמו במקרים דומים אחרים – איש לא ישלם את המחיר.

אם גם לכם יש משהו לספר, לכתוב ולשתף, שלחו לנו ואולי כתבתכם תתפרסם בבאר.

כתיבת תגובה

על ניקי גוטמן

ניקי גוטמן
סטודנטית לספרות עברית וספרות אנגלית שנה אחרונה, הצטרפה לעיתון הבאר באפריל 2013. מקווה להצליח בעתיד בתחום הכתיבה (עיתונאית ויצירתית) והכי חשוב להיות תמיד קרובה למשפחה.
Scroll To Top