/ דעות / המלך הוא עירום

המלך הוא עירום

"האוניברסיטה הציבה בפניה מטרה – למנוע הטרדה מינית בקרב העובדים והסטודנטים" כך נכתב בהקדמה ללומדה אותם מחויבים הסטודנטים של בן גוריון לעבור, ואשר מטרתה להביא לכך שהסטודנטים יכירו את החוק למניעת הטרדה מינית. אך האם ידיעת החוק היא שתסייע למנוע מקרים שכאלה בין כותלי האוניברסיטה?

כל הסטודנטים באוניברסיטת בן-גוריון מחויבים לעבור את הלומדה להטרדה מינית כתנאי לסיום הסמסטר, כך הוחלט בשנת הלימודים האחרונה. אך הלומדה, שמטרתה "להעמיק את המודעות לנושא ההטרדות המיניות, ולחזק את תחושת הביטחון במקום הלימודים", תחת המטרה של מניעת הטרדה מינית בתחומי האוניברסיטה, מיותרת ואף מגוחכת לאור העובדה שהבעיה אינה חוסר המודעות של הסטודנטים, כי אם חוסר התגובה של האוניברסיטה במקרים שכן מתרחשים בתחומה והחיוב של הסטודנטים לעבור משהו שנראה כניסיון לצאת מידי חובה יותר מאשר למנוע הישנות מקרים כאלה באוניברסיטה.

 

 

מתוך הלומדה למניעת הטרדה מינית

מתוך הלומדה למניעת הטרדה מינית

עכשיו, אחרי שרובנו כבר עברנו את הלומדה החינוכית ויודעים הטרדה מינית מהי, אציין כמה הנחות ברורות מאליהן. במקרים רבים, הבעיה של נשים שחוות הטרדה מינית במקום העבודה היא לא אי הבחנה בכך, אלא החשש שלהן להתלונן. יתרה מכך, במקרים רבים הקשורים בהטרדות במקום העבודה המטריד הפוטנציאלי יודע מתי הוא מתנהג בצורה שאינה הולמת למקום העבודה ושנחשבת למטרידה, וגם אם אינו יודע, נשאלת השאלה מדוע לא הוא זה שמחויב לעבור את הלומדה? הבעיה המרכזית במקרי הטרדות מאז ומתמיד הייתה החשש של נשים להתלונן, במיוחד כאשר מדובר בתלונה על אדם שיש בכוחו להשפיע על מצב התעסוקה של המתלוננת או על איכות לימודיה, אך לא פחות בעייתי מכך הוא הטיפול הלקוי וחוסר הגיבוי מצד האוניברסיטה – אלו הם הגורמים בהם צריך לטפל במסגרת המאבק בהטרדות מיניות.

• עשו לייק לעמוד הפייסבוק של עיתון 'הבאר' ותישארו מעודכנים 

לצערי, מקרי העבר באוניברסיטה מעידים כי הצהרות כגון אלו שהופיעו בלומדה, שמייצגות את רצון האוניברסיטה למנוע הטרדות מיניות ואת השאיפה להקניית בטחון במקום הלימודים הן ריקות מתוכן וכל מה שנותר מהן הוא שאלון ציני אשר מבחינת הסטודנטים לא מהווה יותר מעול נוסף.

באוגוסט 2013, התפרסמה כתבה ב"ידיעות אחרונות" על כך שרקטור אוניברסיטת בן גוריון, פרופ' צבי הכהן, הטריד מינית אחות בבית חולים סורוקה. על פי הכתבה, פרופסור הכהן התבקש על ידי האחות לפשוט את בגדיו לצורך בדיקה, והוא, כך נכתב, ענה לה בתגובה "אם אני מתפשט אז תתפשטי גם את". מקרה זה הסתיים בהתנצלות מצד הרקטור.

במקרה נוסף, שהתרחש מספר שנים קודם לכן, דווח על חמש נשים העובדות במכון בן גוריון בשדה בוקר, שהתלוננו נגד פרופ' דוד אוחנה, שהיה אז פרופסור-חבר במכון בן גוריון לחקר ישראל הציונות ומורשת בן גוריון, שהטריד אותן מינית. בתלונה יוחסו לאוחנה אמירות כמו: "את כזאת כוסית, שהייתי מזיין אותך פה על השולחן", כך על פי הכתבה. חלק מן המתלוננות אף סיפרו על חיבוקים ונשיקות נגד רצונן. בעקבות תלונת הנשים הקימה הנציבה להטרדות מיניות ועדה שתחקור את התלונות וקבעה שיש בסיס לדבריהן, אך בית הדין המשמעתי הפנימי של אוניברסיטת בן גוריון, אשר קיבל את דו"ח הועדה, החליט לזכות את אוחנה מאשמת הטרדה מינית מחמת הספק ולהאשימו "בהתנהגות שאינה הולמת אדם במעמדו". כיום, משמש פרופ' דוד אוחנה כמרצה במחלקה להיסטוריה של עם ישראל באוניברסיטת בן-גוריון בנגב.

אירועים כגון אלה, המתרחשים על ידי בעלי תפקידים בכירים באוניברסיטה, נראה כי זוכים להתעלמות וטאטוא מתחת לשטיח, בד בבד כאשר הסטודנטים מחויבים לעבור את "מבחן" הלומדה. האם מה שמכתיב את הצדק הוא לא החוק, אלא המעמד והקשרים שיש לחברי הסגל? מקרי ההטרדות של פרופ' צבי הכהן ושל פרופ' דוד אוחנה הם מקרים שמצביעים על כך שפעמים רבות אין צדק לקורבנות וגם אם הנשים שהוטרדו אוזרות אומץ ומתלוננות הן אלה שמשלמות את המחיר, שכן מי שהטריד אותן ממשיך בתפקידו כרגיל. הלומדה מעבירה לסטודנטים מסר ברור שאם הם הוטרדו יש להם לאן לפנות ויש חוקים שמגנים עליהם, אך נראה שדיבורים לחוד ומציאות לחוד, כאשר בפועל אנו למדים כי לחווים הטרדה בין כותלי האוניברסיטה – אין גיבוי מספק מצידה.

בשיחה עם פרופ' אריאל פלדשטיין, המזכיר האקדמי, נמסר לעיתון הבאר כי סגל האוניברסיטה חייב לעבור הדרכה וכי "בכל שנה מתקיימים מספר מחזורים עבור סגל חדש שנקלט. על-פי הנחיות הלשכה המשפטית מתקיים גם רענון של נהלים". אך בשיחות שערכנו עם מספר חברי סגל, אשר מועסקים באוניברסיטה כבר מספר שנים, סיפרו לנו העובדים כי מעולם לא נתבקשו לעבור הכשרה שכזו.

בהתייחס ללומדה אותה מחויבים לעבור הסטודנטים נאמר לנו כי "מבחינה מעשית לא ניתן להזמין כ-20,000 סטודנטים להדרכה ולכן הפתרון הוא לומדה. שיטה שגם מיושמת למשל באוניברסיטה העברית. הלומדה מביאה לחשיפה, מודעות, הבנה והכרה. זהו תפקיד חשוב וחינוכי ממדרגה ראשונה. ייתכן שבעתיד תהיינה יוזמות נוספות בשיתוף עם האגודה. "בינתיים, נראה שאנשי אקדמיה רבים בבן גוריון לא עברו את קורס הלומדה או נכשלו בחלקו המעשי. אז תודה על מילות הסיכום בלומדה שמסבירות לנו ש"עלינו ליצור ולשמר תרבות מכבדת שמאפייניה הם תקשורת נעימה, פתוחה ובטוחה בין כל חבריי קהילת המוסד האקדמי" ועכשיו בבקשה תתחילו לבצע אותן.

 

אם גם לכם יש משהו לספר, לכתוב ולשתף, שלחו לנו ואולי כתבתכם תתפרסם בבאר.

 

 

One comment

  1. צודקת 100%. מה שיכול להפוך את הלומדה ליותר אפקטיבית בעיניי: 1. כ-ל מרצה ומרצה יעבור את הלומדה. 2. הוספה של חלק המבהיר מהם העונשים על הטרדות מיניות. 3. בעת הטרדות מיניות – לפרסם (אפילו בשמות בדויים) מה היה המקרה ומה העונש (כמובן במידה והעונש הוא יותר הגיוני מלהכריז שזה "לא ראוי")- במטרה להרתיע ממקרים כאלה לקרות.

כתיבת תגובה

על ניקי גוטמן

ניקי גוטמן
סטודנטית לספרות עברית וספרות אנגלית שנה אחרונה, הצטרפה לעיתון הבאר באפריל 2013. מקווה להצליח בעתיד בתחום הכתיבה (עיתונאית ויצירתית) והכי חשוב להיות תמיד קרובה למשפחה.
Scroll To Top