/ גמל העיר / עסק קטן אינו איתן

עסק קטן אינו איתן

ברים חצי ריקים, ירידה דרסטית בתנועת הולכי הרגל ובעלי מסעדות שחיים בחוסר וודאות כלכלית. הלחימה בעזה משפיעה על שוק הפנאי והבילוי בשכונות השונות של העיר ועל הדרך מגייסת לסולידריות החברתית שלא יוצא לראות הרבה ביומיום.

בצל המבצע הצבאי "צוק איתן" הופרה שגרת החיים ואיתו הופר האיזון הכלכלי של תזרים הכנסות העסקים בעיר. בין אם אלו סטודנטים שזומנו בצו 8 או חזרו למרכז, רחובות העיר התרוקנו מאדם והעסקים, אותם פוקדים הסטודנטים יום-יום במהלך השנה, נפגעים אנושות.

IMG_20140723_200544

עסקי שער 90 במבצע צוק איתן. צילום: ניר יהודאי

אביחי, אחד הבעלים של פאב ה'ברכט' בשכונה ג', מספר כי "מהיום שהתחילו לירות רקטות על האזור אנשים פשוט פוחדים למרות שיש פה מרחב מוגן בפנים". עם קשיים אלה מתמודדים בעלי עסקים רבים בעיר. פאב 'בנג'י' באלכסנדר ינאי למשל כרגע סגור. עידן, אחד מבעלי המקום מדגיש כי "בכל יום שכזה מצטברים חובות של תשלומים שיש לבצע ואין הכנסות שיכסו אותם".

צח, אחד הבעלים של 'קפה לולה' בעיר העתיקה מספר שגם במצב שגרה הם נמצאים במקום בעייתי עקב מיקומם בעיר העתיקה, אבל עיתויו של המבצע הביא להפסדים רבים: "השבוע שבו התחיל המבצע היה אמור להיות השבוע החזק ביותר, גדוש בהרבה ארועים: פסטיבל סמילנסקי שהיה צריך להיות, ארועי קבלת שבת אלטרנטיבית, שאלו ארועים שמושכים כמויות מטורפות של אנשים".

• עשו לייק לעמוד הפייסבוק של עיתון 'הבאר' ותישארו מעודכנים 

בעלי עסקים עשויים לבצע את כל המהלכים כמו שצריך, אך המלחמה מוכיחה כמה שהעסקים נאבקים בשיניים על המשך פעילותם. כולם מדווחים על ירידה של עד 90% מההכנסות, חלקם מחליטים לסגור לחלוטין וחלק אחר פותחים במתכונת מצומצמת.

על אף הקשיים הכספיים, עסקים אחדים בחרו להמשיך לעבוד בימים אלה ואף לתמוך בחיילים תוך כדי. כך למשל מסעדת 'הודו הקטנה' פרסמה הודעה, שמהר מאוד התפשטה ברשת, על כך שהמסעדה מציעה אוכל בחינם לחיילים ולחיילי מילואים במדים, ואפילו עסקים קטנים כגון 'פלאפל הצומת' הנמצא במרכז רסקו, שהצטרף ליוזמה שמעלה את המורל. בחומוס 'אבו-דאבי' קיבלו הבעלים החלטה לתרום חומרי גלם ואוכל לחיילים פצועים בסורוקה.

בניגוד למסעדות אחרות שסגרו כגון 'קפה רינגלבלום', או מסעדות הפתוחות במתכונת מצומצמת כמו 'חומוס אבו-דאבי', קפה-בר 'גולדה', הממוקם ברחוב שלמה המלך, ממשיך לעבוד 24 שעות ביממה. רועי, אחד מהבעלים, מודה שהיכולת להשאיר את המקום פתוח פרק זמן ארוך כרוך בעובדה שיש מרחב מוגן בסמוך. עם זאת, הסניף בשער 90, הפונה ברובו לאוכלוסיית הסטודנטים, נסגר.

מקום פופולארי נוסף שמשתדל לתפקד בכל ערב רגיל הוא הבר המיתולוגי 'עשן הזמן'. צחי, הבעלים, מאומן היטב בתרגולת הירידה למקלטים עוד מהתקופה שהפאב היה ממוקם ברחוב רינגלבלום. לדבריו חלק מן הקושי נובע מן התנאים הקשים שמציבה העירייה לבעלי העסקים הקטנים "..מה שהם עשו עכשיו – להעלות את הארנונה ב-8% בלי אישור משרד הפנים זאת טעות גדולה לדעתי" אומר צחי "יצא לי לדבר על זה בוועדת הכספים ואמרו שחבל שלא אמרת שנה שעברה, נשקול את זה לקראת המבצע הבא".

אז נכון שמלווה את כולנו הרגשה של אחדות לאומית וכולם אומרים שאין פתרון אלא רק להמתין שהמדינה תריץ בצורה מהירה את מערך הפיצויים, אך מבלי לחכות להצלה המיידית, החליטו ויזמו כמה חבר'ה של סטודנטים להתארגן ולצאת מדי כמה ערבים לפאבים השונים של העיר במטרה לתמוך בעסקים הקטנים ותוך כדי להכניס תוכן לשגרת היום-יום. היוזמה יפה ועובדה היא שיש לא מעט מקומות לצאת אליהם, כך שנקווה שהעסקים ימשיכו לבעוט למען נמשיך ליהנות מן התרבות והפנאי בעיר שהיא בית וגאווה לכולנו.

מעיריית באר שבע נמסר בתגובה:

"עיריית באר-שבע, החליטה עם תחילת המבצע, לדחות את תשלומי הארנונה ואת צעדי האכיפה נגד החייבים, עד לאחר סיום המבצע". עוד נמסר כי ראש העיר, רוביק דנילוביץ, שוחח עם שר האוצר ושרים נוספים אודות הצורך הדחוף לסייע לעסקים לצאת מהמשבר הכלכלי אליו נקלעו, אך "הפיצוי לבעלי העסקים נתון ביידי הממשלה – משרד האוצר והם שיחליטו על הפיצוי וכן את גובהו".

 

 אם גם לכם יש משהו לספר, לכתוב ולשתף, שלחו לנו ואולי כתבתכם תתפרסם בבאר.

2 comments

  1. בעייה קשה לכל העסקים. מכה. דווקא בתקופת הקיץ שקשה גם ככה כי הסטודנטים לא באזור, עכשיו אין להם כלום. עצוב ביותר.

  2. השניצהלה אומנם פתוח במתכונת מצומצמת אבל פתוח. עד 16:00.

כתיבת תגובה

על סופיה ברג

סופיה ברג
כותבת בעיתון מאז אוגוסט 2013. סטודנטית לתואר ראשון בלימודי מדינת ישראל, תקשורת, ספרות ותעודת הוראה באזרחות. פמיניסטית ורודפת צדק חברתי כללי. כותבת למגירה ומפיקה ערבי שירה עברית כתובה ומולחנת. שותפה לחיים של ניר ואמא לתוכי סקאי. הכתבה שהכי נהניתי לכתוב: פלנט בן-גוריון.
Scroll To Top